Om Grønland for moskus og rensdyr jagtrejser
Grønland har været tiltrukket af pionerer i 4500 år. Naturen er kraftfuld, og stilheden indgyder til ro og respekt for noget, der er større end os selv. I Grønland er vi vant til at hjælpe hinanden og nyder det sammenhold, der er opstået gennem generationer ved at leve i et land, der kræver, vi følger naturens præmisser. Ingen ejer land i Grønland, og alle kan slå deres telt op, hvor de vil.
Isbjerge og indlandsis er kendetegnende for den grønlandske natur. Kolossale isbjerge i blåt og hvidt med fantastiske former flyder i det dybblå grænseløse hav. Indlandsisen - en helt ufattelig kappe af kilometer tyk is, der virker stivnet og fastlåst, men en bragen og knagen afslører bevægelse og forandring. I Grønland findes der mere end bare is, her er også grønne fjelde med vilde arktiske blomster, lange fjorde, stejle klipper, alpine bjergområder, varme kilder, en uendelig himmel med den reneste luft og bække med det fineste drikkevand. Vi nyder alle at være her, også alle dyrene til havs og på land stortrives.
Vejret i et land med kyst- og indlandsklima varierer.
Havet omkring Grønland påvirker klimaet på land. Især kyststrækninger tæt ved det åbne hav bliver afkølet af havet. Derfor er der i sommermånederne både varmest og mindst nedbør ved indlandet, som ligger tættere på indlandsisen. Overalt er vejret lokalt omskifteligt og kan variere fra fjord til fjord og fra dal til dal. Gennemsnitstemperaturen for juni, juli og august ligger på omkring 10 grader, men den lave luftfugtighed gør, at det føles varmere. Inde i fjordene kan temperaturen komme op på 20 grader. Generelt set blæser det ikke ret meget i Grønland i sommerperioden. Mange dage er der helt vindstille med havblik og spejlblanke fjorde og søer. Men vinden kan sagtens tage til, og der kan opstå fønvinde, som tit er forvarslet med linseformede skyer. Fønvinde er i reglen varme vinde fra sydøst, der kan være meget kraftige med stød på over 50 m/sekund. Den efterfølges som regel af nedbør.
Sprog
Kalaallisut "grønlændernes sprog" tilhører Inuit-Aleut-sprogstammen, der tales af ca. 80.000 inuitter i Alaska, Canada og Grønland. Dansk undervises i den grønlandske folkeskole, og størstedelen af den grønlandske befolkning taler godt dansk.
Grønland og sikker færden
Generelt
Langt den største del af Grønlands natur er uberørt vildmark med bjerge, elve og gletsjere. Den meget klare luft gør det vanskeligt at vurdere afstande, der er ofte meget længere, end man umiddelbart forestiller sig. Terrænets sværhedsgrad varierer fra det helt lette til det meget vanskelige. Føler man sig det mindste usikker over en situation, er det bedre at lade være - det er nok den vigtigste sikkerhedsregel at huske på, når man færdes i vildmarken.
Krydsning af elve
Vandføringen i Grønlands elve varierer meget. Den lille bæk bliver til en elv med stærk strøm, hvis det begynder at regne. I elve, der udspringer fra gletsjere, svinger vandføringen betydeligt afhængigt af temperaturen, og typisk er den mindst tidligt om morgenen og størst sidst på eftermiddagen. En god regel er, at strømmende vand aldrig må nå højere end knæene. Behold dine vandrestøvler på og brug helst en vandrestok eller vandrestave. Er det meget vigtigt at komme over, og er man usikker på, om det går, kan man binde et tov i den person, der går over. Skulle han/hun falde kan vedkommende trækkes i sikkerhed af de andre.
Gletsjere
Alle gletsjere har sprækker. En gletsjer med sne på har skjulte sprækker. Gå ALDRIG på snedækkede områder af en gletsjer!
Lejrpladsen
Når man skal vælge en sikker lejrplads, må man kigge sig omkring: Er der risiko for stenskred eller højvande? Det er forholdsvist let at se, hvor der tidligere har været stenskred. I fjordene er der ofte mange gode lejrpladser tæt ved vandet, men der er meget stor forskel på høj- og lavvande. Kig efter hvor bevoksningen er tæt og tør, så du undgår at få vand i teltet. Hvis man camperer ved en fjord med store isfjelde eller et gletsjerudløb, er der risiko for at et af isfjeldene vælter eller gletsjeren kælver og derved skaber ekstremt store bølger. Bølger kan nå mange meter op i landet. Slå derfor lejr højere oppe end de højeste isfjelde rækker over vandoverfladen, - eller højere end gletsjerfronten.
Vejr og vind
Vejret er ofte godt og stabilt om sommeren. Vejrudsigterne er som regel pålidelige 3-4 dage frem, men man kan blive overrasket af fønvinde fra indlandsisen. Skinner solen, opstår der en frisk til kraftig fjordvind. Vinden kommer ret hurtigt sidst på formiddagen og aftager hen på aftenen.
Kommunikation
Herude er der generelt ikke mobiltelefondækning, og vi kan uforstyrret komme i pagt med naturen fjernt fra sms, mails osv. Ønsker man en større grad af sikkerhed kan man købe en "SPOT - Satellite Personal Tracker". SPOT'en bruges til at sende et "OK" eller "Hjælp" til en email eller et telefonnummer, og GPS-positionen oplyses. Bedre er det at have en Iridium satellittelefon, så man har mulighed for at give en præcis melding i enhver situationen.